DOCUMENTALS
Utopia Iogurt
 • Compartir:
SINOPSI
image movie

UTOPIA IOGURT és la història de la lluita decidida del psicòleg Cristóbal Colón per fer realitat la seva visió radical de com s’ha de tractar les persones amb discapacitat severa, mitjançant la integració dels pacients, i les seves idiosincràsies, tan peculiars com diferents, en un negoci d’èxit.

NOTA DE DIRECCIÓ

Aquesta història tracta de la fàbrica de iogurts La Fageda, a Catalunya, on tots els treballadors són persones amb discapacitats intel·lectuals i tenen malalties com l’esquizofrènia, la depressió o trastorns obsessius compulsius. Molts tenen una vida fantasiosa. Abans d’anar a La Fageda, alguns estaven internats en hospitals psiquiàtrics, molt medicats i sense fer cap activitat productiva. Se’ls amagava: eren una vergonya per a la societat.

El fet que ara tinguin vides productives, aficions, amistats i que fins i tot alguns s’hagin casat és gràcies a la visió de futur d’un home: Cristóbal Colón. Ell era psicòleg a l’hospital psiquiàtric de Salt i li semblava que aquella manera de tractar les malalties mentals era incorrecta, així que va plegar. Sorprenentment, li van permetre que s’endugués un autobús amb pacients. El que va passar després és aquesta historia.

Aquest documental explica com La Fageda pot inspirar una actitud més il·lustrada i pràctica envers les persones amb discapacitat. Al començament, La Fageda va ser elogiada com un exemple de tractament progressiu de persones amb severes discapacitats intel·lectuals i físiques. Més tard, però, i sobretot en temps de crisi econòmica, s’ha convertit en exemple de negoci rendible i integrador fins el punt que ha estat el seu èxit comercial més que no pas el suport de les institucions públiques, el que ha permès tant a la fàbrica de iogurts com al seu personal, créixer i prosperar.

Durant més d’un any hem seguit les vides dels pacients, metges, i personal de suport de La Fageda, i hem compartit i documentat els triomfs i també les tragèdies quotidianes, les esperances i les alegries que de cadascuna d’aquestes persones. La pel·lícula revela com el fet de treballar per viure ha donat sentit als treballadors que ara tenen objectius i se senten valorats dins la societat. I amb això, també va canviant la nostra actitud envers les discapacitats i les persones amb discapacitat.

La família de la meva mare és d’Olot, així que els meus estius els vaig passar sempre allà, creixent a l’ombra de la misteriosa fàbrica de iogurts. Mentre feia recerca sobre els treballadors, em va sobtar la tristor i la tragèdia de les seves vides, però m’han emocionat les possibilitats de teràpia i creixement en circumstàncies adequades.

És clar, admiro en Cristóbal Colón que, amb el seu coratge i la seva visió, omple de vida i significat aquestes altres vides estancades. Sobretot, però, m’impressiona l’heroisme d’uns pacients que trien intentar tornar a una societat que els rebutja sistemàticament.

Anna Thomson Teixidor

Una producció de
Massa d’Or Produccions, De Ventós Films, Chimerica Media i Televisió de Catalunya
amb la participació de
DIPSALUT (Diputació de Girona), Ajuntament d’Olot i Toronto Hot Docs
amb el suport de
Sundance Institute, Open Society Foundations, Jusfilms Ford Foundation i l’Institut Ramon Llull

 

 

CÀSTING I EQUIP TÈCNIC
 • DIRECTORS
  Anna Thomson Teixidor/ David Baksh/
 • PRODUCCIÓ EXECUTIVA
  Isona Passola/ David Baksh/ Anna Thomson Teixidor/ Adrian Pennick/
 • PRODUCCIÓ EXECUTIVA TVC
  Jordi Ambròs/
 • DIRECCIÓ DE FOTOGRAFIA
  David Baksh/
 • SO DIRECTE
  Anna Thomson Teixidor/
 • PRODUCCIÓ
  Aleix Castellón/ Alba Forn/
 • PRODUCCIÓ ASSOCIADA
  Matthew Chojnacki/
 • PRODUCCIÓ DELEGADA TVC
  Joan Pavon/
 • MÚSICA
  Raül Refree/
 • MUNTATGE
  Ariadna Fatjó-Vilas i Mestre/ Raúl Román/ David Baksh/
 • ANIMACIONS
  Joana Teixidor/
 • MOTION GRAPHICS
  Andrew Philip/